Upír Meredin a Číše Vědění Gariponu

Níže o epizodce našeho pátrání po upírovi, který dle všeho získal do rukou střepy prastarého artefaktu vytvořeného samotným Murtisem Šedým. Celá akce se odehrávala opět v Minkoru a jeho okolí. Dodnes si říkám, co všechno jsme vlastně tehdy mohli odkrýt, kdybychom měli více prostředků a kdyby spolupráce s minkorskou stráží a kněžkami Sirril probíhala v otevřenějším duchu.

13.6. Po zneškodnění Leška Mossem se konečně opět potkáváme jako obvykle v hostinci U Hydry. Vien nám sděluje, že má pro nás důležitou informaci, kterou je třeba vzít za zavřené dveře. Vydáváme se do Pagody, do Walurrianova pokoje, kde se setkáváme i s kněžkou Sirril – Kidiri.

Dozvídáme se, že Sirrilinky společně s Odou Fasířem, jejich Taroským agenetm, jdou po upírovi jménem Meredin, který se má zrovna vyskytovat už nějakou dobu v Minkoru a pátrat po zbylých střepech řečeného artefaktu – Čiše Vědění Gariponu – které byly po tři tisíciletí rozesety po Taře poté, co byl Murtis zničen a Garipon vypleněn. Dle informací se Meredinovi podařilo najít poslední střepy číše kromě jednoho a Sirrilinky nastrčili tomuto muži falešný střep, který jim pomůže jej vystopovat. K většině střepů se prý Meredin dostal skrze dlouhé hledání v různých sférách ilegality a většinu z nich získal od čaroděje Joasta v Tarosu, který byl sedmnáctcežel v té době zavražděn, a tedy Meredin s jistým orkem, jedním z jeho kumpánů, jsou nyní obviněni a odsouzeni za tuto vraždu. Je nám sděleno, že o naší akci nesmí nikdo vědět, že se jedná o přísně tajnou operaci, o které ví jen málo jedinců. Jelikož Walurrian odjíždí další den na výpravu s Pagodskými novicemi, Kidiri navrhne, že mi předá náramek sloužící jako mocný astrální komunikační prostředek.

14.6. Po Aldenu řemesel dnes Minkor oslavuje pietou na Zlatém náměstí a prakticky všude po městě. Jelikož nám nebylo přímo řečeno, kdy máme být připraveni na tuto akci, byl jsem nucen zrušit předem domluvené přednášky v Pagodě, abychom byli celá družina připraveni, kdykoli to začne.

Ráno, zpět v Hydře, se dozvídáme, že se s námi Oda setká taktéž v Hydře v pravé poledne předá nám více informací.

A když pak na oběd čekáme v Hydře, stane se, že při oslavách na náměstí vzplane jeden ze stánků a do toho je někdo smrtelně zraněn. Vien s Atlanem vybíhají ven a zjišťují, že se jedná o zamordovaného Odu s podřezaným krkem a rozkrokem a vedle něj nalézají stračí pero. Ihned se snažíme dostat Odu do lazaretu Estelinek. Tam se dozvídáme o jistém starci jménem Gabi, který prý evidentně byl Meredinem zmanipulován, nemůže téměř mluvit a kněžky se snaží o jeho rekonvalescenci. Kidiri nám sděluje, že Oda právě na Zlatém náměstí již pronásledoval někoho, kdo má v rukou zkompletovanou číši, což celou situaci komplikuje. My se máme ihned vydat na jih právě na Gabiho statek, kde se Meredin údajně ukrýval celý rok a tohoto nebohého starce zneužíval ke svým zájmům.

Spěcháme zpět do Hydry pro vybavení, najímáme si vozku Kolovara a uháníme směr jih. U statku se potkáváme s paní Kidiri, s ní pak kolem statku hlídají další dvě osoby, my společně s ní máme statek prohledat a najít jakékoli indicie. Ve velké smradlavé stodole jen narážíme na pár ochranných kouzel a zbytky něčeho, co kdysi bývala živá zvířata. V domě pak Atlan s Kidiri naleznou malou skrýš s váčkem peněz a psaním adresovaném od Meredina Gabimu, v dopise Meredin projevuje vděk za Gabiho oběť a proklíná kohokoli jiného, kdo by peníze odcizil. (více zde)

15:00 Kidiri, já i Vien najednou pocítíme silné kouzlo z dálky, nějakých pár mil na východ od statku. Atlan vzpomíná na to, že tím směrem se nachází jakási opuštěná zřícenina věže, kde se většinou potloukávají jen místní výrostci. Ihned se tím směrem i s kněžkou vydáváme. V mezičase zjišťujeme, že se v okolí pohybuje jakási myšlenková bytost.

Pod zříceninou stojící na strmé skalině opatrně přistupujeme k jedinému tělu ležícímu bezvládně na zemi, kde jsou všude koňské stopy vedoucí sem i pryč z místa více na jih. Nahoře na skále vidíme proběhnout jakési další čarování, jiný bílý záblesk. Utkáváme se s vražedným gnolem a po tvrdém boji, který je zakončen magickou bílou střelou z ruiny, se naše zraky obrací nahoru. Objevuje se tam žena jménem Latharen, čarodějka původně z Bílé Pagody, která ale už delší dobu jede na své vlastní triko. Sděluje nám, že upíra pronásledovala na základě vypsané odměny a že Meredina odpravila kouzlem do Vnějšího Světa, tam, kam jeho duše patří. Po podezíravých dotazech odmítá jakékoli vědění o číši. Kidiri mi tehdy sděluje, že je velmi pochybné, aby někdo jiný o této akci věděl, že celá záležitost s Meredinem měla být kryta před veřejností. I když ji v tomto momentě vlastně všichni podezříváme, nejsme schopni nic dokázat, dorazili jsme pozdě. Mrtvola na zemi dle všeho patří upírovu někdejšímu tělu. I přes to ale Atlan, Lin a já prohledáváme ruiny věže a mimo nerozeznatelné kouzlo, které Latharen čarovala, pak Atlan nachází na vrcholu rozpadlé věže Meredinův deník a dopisy adresované Gabimu a orkovi jménem Zhi-Zhal, o kterém se ale Meredin zmiňuje jako o Shu-Likovi. V dopise tomuto orkovi muž projevuje vděk za vše, co pro něj udělal, dle všeho je ork jediným z jejich bývalé družiny, kdo na Meredina i poté, co se z něj stal upír, nezanevřel. (více zde)

17:00: Latharen odchází svým směrem a my po výše zmíněném zkoumání ruin taktéž. Od Kidiri se dozvídáme, že Shu-Lik je pravděpodobně jeden z mála orků, který se zrovna v Minkoru nachází na Kopečku u hobitů a pracuje tam pod skrytou identitou (Zhi-Zhal) v dílně Šunky Zvonařové a my věříme, že to byl právě Zhi-Zhal, kdo pomohl zkompletovat číši. Domníváme se ale, že právě k tomu mohli pomoct hobiti, aniž by věděli, oč se vlastně jedná, nebo ano. Cestou zpátky zjišťujeme, že Latharen přiměla vozku čekajícího na nás, aby ji zavezl, takže ztrácíme drahocenný čas pěší cestou do Minkoru.

20:00 Rozhodli jsme se zkontaktovat samotného pana starostu Brdonka Sezdola, kterému jsme sdělili, že zmíněný ork se s nejvyšší pravděpodobností podílel na zlých věcech a je na něj vypsán zatykač včetně rozsudku. Pan starosta byl tak laskav, že nám ihned vyhověl a poskytl pár mužů z jeho krajníků, aby nám pomohli orka dopadnout. Při nevydařeném obklíčení dílny Zvonařové ork utíká. Moss je ten, kdo jej nakonec dopadne v jedné z uliček Kopečku. Tento večer však ještě nekončí a my se s panem Starostou vydáváme na stráň Kopečku, kde hobiti slaví a pozorují ohňostroje. Zde se taktéž nachází paní Zvonařová s manželem  a jeho bratrancem . Po malé roztržce konečně prokoukne, že její manžel byl ten, kdo orka zaměstnal a společně vypomohli ke kompletaci číše, kterou pak měl další hobit jménem Pepřík Hopsálek nést mimo město.

K příbytku Hopsálka se vydáváme ještě ten večer, zjišťujeme, že se jedná o jednoduchého hobita s rodinou, který jen dostal za úkol skutečně číši přenést a nic o ní nevěděl. Předal ji neznámému muži na koni, kterému ani skoro neviděl do tváře. Tento muž je dle našich dosavadních informací poslední osobou, která číši měla před tím a možná i v průběhu souboje Latharen a Meredina. Vysvětlovalo by to stopy podkov pod věží, které směřovaly více na jih. Větvička je taktéž zatčen ve věci napomáhání zločinu a vyslýchán společně s orkem na strážnici panem Lou Pakem.

15.6. Ráno u Hydry Atlan obdrží srdceryvný dopis od matky, která popisuje náhlý odchod jeho chorého otce Alavara na jih do války. Já jsem byl požádán kněžkami o překlad Meredinova deníku, který je psán v lámané Arvedanštině, to také prakticky celý den dělám. V deníku je mnoho informací od doby, kdy se Meredin stal upírem a jeho cíli získat číši. Píše o mnoha lidech, kteří mu buď napomáhali nebo mu byli nepřáteli při jeho bádání. Jedna z věcí, která mne i kněžku Kidiri zaujala, je, že tento muž z nějakého důvodu neví, co symbolizuje Zlatá Maska, o která se mu prý v posledních letech zdá v nočních můrách. Někdo mu musel vymazat z hlavy veškeré vědomosti o temné bohyni Gwi. V minulosti měl dle Kidiri nějaké oplétačky s kulty Gwi a fakt, že nedokáže poznat ani hlavní symbol této zlé entity s tím musí být spojen. Přikládám výpisek z překladu celého deníku – zde.

Večer po dokončení a předání překladu se potkáváme všichni zpátky v Hydře. O obsahu se snažím být zdráhavý, jelikož v deníku jsou jasně zmíněny informace, které by mohly poškodit jisté lidi a já chci být opatrný. Po diskuzi s Kidiri je však patrné, že muž, který číši včera převzal a vezl ji na jih, je Atlanův otec Alavar, o čemž se Atlanovi zmiňuji. Zároveň s tím se u večeře u starosty z Kopečka dozvídáme, že se včera přihodil incident – druhý ork z Kopečku, náš „přítel“ Shash-Lik pracující v lihovaru u Zeleného Stromu majitele Třínožky, zmizel. Ihned tedy situaci prověřujeme a pomáháme panu starostovi vyřešit tento případ. Domníváme se totiž, že se stal omyl a pokud byl ork zajat, tak třeba kvůli tomu, že si ho útočníci spletli s orkem Shu-Likem, takže mohou jít vlastně po číši. Je to taktéž v zájmu některých z nás, jelikož se jedná o orka, který zde pouze hledal blahobyt a díky nám (Walurrianovi) se mu dostalo skvělého místa, o kterém snil.

Dozvídáme se jedinou indicii, že orka včera před lihovarem zastavila dvojce trpaslíka Wodvara a hobita Kváska Vozemboucha, aby ho nalákali na něco v nedalekém přístavu. Domníváme se, že tito mužové jej unesli. Čekajíc na magické pátrání po orkovi, které nakonec bez úspěchu provádí mistr astrální magie Ven Li přímo v Pagodě, zapadneme do hostince U Plného Břichu, kde se náhodou dozvídáme od ukecaného Pítka Vkusemlela, že prý včera výše zmínění i s Wodwarem unesli jakéhosi skřeta a mají ho teď v blízkém rybím skladě hobita Sprši Mráčka, kde Vkusemlel sr. dělá předáka. Dokážeme z něj vytáhnout, že přímo viděl předávku oné bedny. Dozvídáme se také, že u skladu se tehdy prý taktéž pohyboval verithian Poldorin jakožto najatý meč, kterého Atlan zná jako bývalého učně královské gardy, kterého doprovází černá minulost. S tímto mužem tam byl i trpaslík Wodwar, ale hlavně pak jakási neznámá postava jiného zámožného verithiana, který se prý jmenuje Arius, pro kterého byl prý ork unesen a zajat. Další domněnka pak směřuje k Vládcům peněz, mocné mafiánské skupině, která prý dle všeho má vliv v mnoha podnicích ve městě, jedním z nich je pak také sklad Mráčka.

Společně s lokální hlídkou dvou elfů, kteří se chovají dost podezřele, jakoby o celé věci dávno věděli, se vydáváme ke zmíněnému rybímu skladu, kde má být Shas-Lik stále zajat. Bohužel jej však nacházíme již podřezaného jedním asarijcem, který ho měl hlídat, společně s druhým asarijcem, který strážil vchod do skladu. Na místě činu nenacházíme nic moc jiného. Povoláván je Lou Pak a jednotka s čarodějem Ti Chejem z Bílých Křídel, kteří budou pokračovat v prošetřování na místě činu. Po tomto incidentu následuje velmi hořký večer pro některé z nás a čekáme na další informace od Lou Paka a Kidiri, zda budeme schopni jakkoli vypomoct při následujících krocích poté, co vyšetřování a výslech všech přítomných přinese nějaké informace, které pravděpodobně povedou k zatčení trpaslíka Wodwara a jeho chlapů a vůbec jiných osob, napojených na únos orka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Minkorští kanárci, Pamiętnik Wodnianskij, Reporty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář