Alwarinova prosba

Zdravím, neujrozenější milosti Elamisi.

Jestli se k vám tento dopis dostal, modlím se k Semnáctce, aby jste společně s ním obdržel i další listiny a že čaroděj Walurrian a eflka M’Puta vás zastihli v dobrém zdraví. Prosím, vyřiďte jim mé poděkování za jejich ochotu, neboť úkol to nebyl lehký a oni tak nečinili s vidinou odměny ale pouze proto, že to považovali za správné stejně jako mnozí z nás, kterým je Minkor drahý.

Vám a mne nebyla dána možnost se osobně setkat a tak jsem nucen se vám představit touto formou. Jsem Alwarin Bílý, jeden z mistrů magie na Bílé Pagodě.

Omluvte mou následující stručnost a věcnost, neboť se mi nedostává tolik času, abych dodržel všechny patřičné zvyky a náležitosti korepsondence s někým tak důležitým, jako jste vy.

Jak asi víte, Minkor je v tuto chvíli obležen vojskem Mořského císařství vedeném vrchním generálem a plavenským místokrálem v jedné osobě – Olisejem Mludjavou. Minkoru byla Plavenou vyhlášena válka dne 1.6. tohoto roku. Cesta do Tarosu je v Pětivěží blokována, neboť Bražidar Oplacný společně s Ludislavem Pomořanským utvořili zjevně vojenský pakt s Mořským cíasřstvím. V tuto chvíli není možné ani dosáhnout Minkoru po Seliacké cestě aniž byste se vyhnul plavenským hlídkám.

Sedmnáctcežel ale vidina války není jediným nebezpečím, které Minkoru v následujících dnech hrozí. Z důvěryhodných zdrojů z řad nejmoudřejších z čarodějů, které za svůj dlouhý život mohu nazývat přáteli, jsem byl varován, že Minkor čeká zkáza, která má absolutně jinou povahu, než je plavenská dobyvačnost a taky hrůznější dopad, pokud se na ni dobře nepřipravíme. Za pravdivost tohoto varování jsem ochoten vsadit vlastní jméno a mou pověst. Důkazy a přesné informace vám ale předat nemohu. Povaha toho nebezpečí mi zatím zůstává skryta, ale vím jistě, že se na něco takového můžeme připravit, ale k tomu potřebuji více svých kolegů. A Sedmnáctce žel, několik významných čarodějů z Bílé pagody bylo zajato plavenskými výzvědnými jednotkami na okraji Drůwagových lesů, odkud se vraceli z výzkumné expedice. Konkrétně první dvě jména z přiloženého seznamu jsou klíčová pro to, aby byla Minkoru poskytnuta rozumná a efektivní magická ochrana.

Možná už tušíte, proč je dopis adresován vám a proč ostatní přiložené listiny nesou pečeťe minkorské Rady sedmi a Bílé Pagody. Požádal jsem radu o důvěru a po delším jednání mi podali pomocnou ruku. Padlo vaše jméno. Rozumějte, jste šlechtic z Lendoru, znalý jednacích postupů Mořského císařství daleko více, než kdokoliv z minkorských poradců a diplomatů. A současně plavenští vyjednavači spíše vyhoví prostředníkovi s vaším jménem a způsobem vystupování. Od vašeho obchodního zástupce pana Krutybiče Rada sedmi ví o vašich záměrech v Minkoru a tak si můžete být vzájemně nápomocní. Sám ale nechci odhadovat vaše plány a očekávání a nechávám na vašem posouzení případná rizika.

V přiložených dokumentech, které vás opravňují ve věci zajatců jednat jako delegát Rady sedmi, se dočtete o výměně našich zatčených čarodějů za Radou sedmi uvězněné plavenské špehy a vojáky. Jde o vstřícný krok ze strany minkorské Rady. Mám za to, že je možné přesvědčit důstojníky Mořského císařství, že výměna zajatců je pro ně výhodná a že propuštění čarodějové se nebudou angažovat do případného vojesnkého střetu. K tomu vám poslouží poslední listina, kde je jasně vyjádřeno stanovisko Bílé Pagody, která má apolitický charakter a kde vedení magické školy jasně potrzuje, že propuštění nezasáhnou do případného vojenského střetu. Jen opakuji, že klíčoví jsou jen první dva čarodějové ze seznamu, což vám může poskytnou dobrý manévrovací prostor ve vyjednávání, ale samozřejmě rodiny zde mají všichni zadržení a svobodu si zaslouží každý z nich, bez výjimky.

Dovolte mi ještě poslední slova, než se rozhodnete, jak s touto pokornou prosbou naložíte. Pokud Bílá pagoda neuspěje a tvrzení mých přátel, mistrů v oboru poznávací magie, se potvrdí, nebude to neštěstí jen pro Minkor, ale i pro všechny Plaveňany, kteří usilují o vliv v této části Tary.

Prosím vás a apeluji na to dobré ve vás, pomozte. A já doufám, že až se ten zlý vítr přežene, budu vám moct osobně poděkovat. Modlím se za váš úspěch.

S úctou a pokorou, Alwarin Bílý

5.6. 850 k.l. v Minkoru

Sedm zajatých čarodějů:

Elkapuna Zalalka
Thuc Pan Wan
Ban Pan Wan
Miniell
Zazir Heren
Kupala
Sun Lai

Příspěvek byl publikován v rubrice Minkorští kanárci, Reporty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář