Dopis Filipa Železného z Lendoru

Milý synu,

Píši Ti ještě ten den, kdy mi byla předána zpráva od Tebe.
Tvá zpráva o stavu Tabitské tvrze a její správě je podrobná a já nespatřuji důvod této příležitosti nevyužít.
Sedmnáctcežel, i do Rangaroke se donesly temné zvěsti o Černé tvrzi a o osudu knížete z Daerlenu, který měl oblast Tabitu pod svou správou před událostmi s přízračným drakem.
Nevím jestli je Ti známo, že byl z tamní tvrze ještě tehdejším samozvaným vládcem Svobodných měst lordem Firunem vykázán poté, co bylo odhaleno knížetovo spolčení s temnými silami, jež v té tvrzi přebývaly. Díky svému vlivu a jménu však nebyl popraven, ale využil azyl svých příbuzných zde v Almendoru. Vzhledem ke zradě koruny však nepožíval zde v království zlatého draka mnoho přízně a vesměs byl všemi dvořany ponižován a pomlouván. Brzy po svém příjezdu zemřel.
Mnozí hovoří o kletbě, kterou na něj uvrhlo ono místo, ale já moc dobře vím, že jeho příbuzní, kteří ho hostili, nebyli tak nezištní, jak se snažili presentovat a podle mého stojí za smrtí svého strýce. Ostatně na ní vydělali slušný balík.
Nicméně Tvá matka a má žena Thaia slyšela a stále slyší na kdejaké povídačky a proto je proti pobytu v tabitském panství. Souhlasila však, že pokud jí bude zajištěno bydlení odpovídající jejímu původu v Albireu, či novém Amiru, pojede se mnou. Totéž platí i pro Tvou sestru, která souhlasila s příjezdem na Taru pod stejnou podmínkou. Nemohu je nechat zde.

Vzhledem k výše zmíněnému Tě musím poprosit ještě o jednu laskavost. Společně s dopisem přikládám i směnku na 500 zlatých almendorských grošů, které si můžeš vyzvednout ve velké královské bance, tedy v jejich pobočkách. Nejsem si jist, jestli již funguje v Albireu, ale v Novém Amiru určitě. Nemohu poskytnout více peněz, neboť ještě netuším, jakou cenu si vynutí cesta na jih pod vlajkou Rajmunda Líska, který mi slíbil lepší cenu a je to můj dobrý známý.

Pokud by zmíněný obnos peněz nestačil na zajištění patřičného luxusu pro Tvou matku a sestru, prosím, abys šáhl do svých zásob, nebo si zapůjčil nějaké peníze. Po mém příjezdu se s tebou samozřejmě vyrovnám. Kvůli své pověsti bohužel nemohu v Rangaroke udělat to samé. Nedokázal bych se vyhnout přemrštěným úrokům a se splácením by jistě nastaly komplikace. Je mi to trapné, ale jiná možnost jak dosáhnout Tary mne nenapadá.
Na závěr mého dopisu se Ti musím omluvit za to, že jsem pro Tebe nebyl dobrým otcem, ale slyšel jsem, že Tara je země nových možností a já se vynasnažím, abych Ti vynahradil čas, který jsem Ti měl dříve věnovat.
Má žena se na celou záležitost dívá skepticky a tak přenechala psaní tohoto dopisu na mě. Navzdory tomu mě ale poprosila, abych Ti vyřídil srdečné pozdravy od milující matky.

Těším se na tvou kladnou odpověď.

S pokorou a vděčností Tvůj otec

Filip Železný

Korundský statek, knížectví Rangarokské Den Buku, 3. alden, ovocen 848 k.l.

Příspěvek byl publikován v rubrice Filipovy záležitosti, Zápisky z cest. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář