V rukou milovaného loutkaře

Psal se poslední den první aldenu měsíce rozkvetu, rok 848 k.l. Miško opustil Taros a vydal se dál na východ přes Moyslanovy vrchy až do Kharových držav. Nikdo z vás netušil, kde přesně leží cíl jeho cesty, ani to, co ho v tom cíli potká.

Přesto se zdálo být jediným správným řešením nechat ho jít samotného a využít Alwarinovu pomoc v době, kdy to nepřítel nebude čekat. Vyrazili jste tedy na sever do Minkoru podél řeky Ellion v naději, že si to ten, kdo za vším stojí, vyloží tak, že jste se s ním skutečně rozloučili a Miškovy problémy se vás netýkají.

Údolím Elionu, úrodným krajem, na němž se rozprostírá mnoho polí a statků a který je znám nebezpečím, které číhá na každém kroku, jste prošli bez větších problémů. Sice jste zaslechli zvěsti o krutých dryádách a elfech, kteří jim pomáhají, vás se to ale nedotklo více, než v podobě podezíravých pohledů způsobených přítomností Kawana i Vina, jelikož skřítci pocházající vesměs z Horského císařství také nemají u lidí od Ellionu dobrou pověst. Prošli jste i místem, kde ještě před třemi roky stálo městečko Březno, které srovnali se zemí elfové společně s dryádami. Lynčování druidů k tomuto drsnému kraji také neodmyslitelně patří a tak jste měli plné ruce práce s přesvědčováním Vina, aby se do toho moc nemýchal. Jistě by to věci moc nepřispělo vzhledem k oblíbenosti skřítků mezi tamním lidem.

Po čtyřech dnech jste nakonec došli až do Pětivěží. Pevnosti, která patří Tarosu po úspěšném obléhání, kterému velel roku 835 Bražidar Oplacný a který nyní vede ofensivu proti Světlokazu, skřetí pevnosti nacházející se asi sto mil východně od řeky.

Právě v Pětivěží jste se všichni potkali s Alwarinem. Bylo to jedno z těch utajených setkání, o kterých se nikdo kromě vás nemá dozvědět. Alwarin se vám svěřil, že se dozvěděl o Miškových problémech a že je ochoten vám pomoci i v případném vysvobození Beatrice. Zároveň vám nabídl, že můžete zůstat zde na východě, že by vás v Minkoru rád uvítal a tak poskytl azyl, pokud by nebylo zbytí. Doufá ale, že nalezené důkazy a výpověď zachráněné Beatrice by mohly být dostatečně průkazné, aby byl Miško zproštěn nejvyššího trestu. Potvrdil vám také, že Betarice skutečně žije, i když přesně neví, kde ji drží. Také vám prozradil, že je Miško již za Moyslanovými vrchy na území Kharových držav a podle všeho cestuje minimálně až do Kolmaru, jednoho z hlavních opěrných bodů v Planině Kamenů a současně sídla Kharových nočních stínů. Přidal se údajně k nějaké kupecké karavaně a vydává se za potulného barda.

Měli jste dva dny, než se dozvíte více. Mohli jste zůstat v Pětivěží, nebo zkusit vyrazit na východ a trochu se vyřádit. Obzvláště Manfred s Malvinem to druhé řečené potřebovali jako sůl a tak bylo rozhodnuto. Ještě před odchodem vás Alwarin informoval, že pokud bude nutné se přesunout, půjdete skrze Stínový svět a že vám budou dělat doprovod, či spíše krytí, Subotamové. Zdá se, že má Alwarin ve Visítarovi stále přítele. Také vám Alwarin v této souvislosti vyvrátil vaši domněnku, že Morterose na pláních zabil Failandur. Zřejmě to byla práce člověka pracujícího pro toho, kdo vězní Beatrice. Failandur tou dobou totiž byl v Sinwarském knížectví a sbíral informace o údajných útočných aktivitách Zylových armád.

Za dva dny jste tedy zastavili v táboře kapitána Oplacného a poznali tak jednoho z mála lidských generálů, kteří vedou válku se skutečným nepřítelem. Byla to čest a i když Bražidarovi táhne k padesátce, stále má pádnou ruku a bystrý úsudek. Po cestě jste se museli vykecat z přepadu elfů, kteří jen zjišťovali, za jakým účelem přicházíte a jakmile zjistili, kdo vlastně jste, nechali vás na pokoji. Těžko soudit, na čí stranu vlastně patřili a jestli by postříleli někoho jiného, kdo by šel na západ se stejnými úmysly.

Přímo v táboře se hodilo Vinovo léčitelství i schopnosti Kawana při získávání informací od jednoho skřetího zvěda. Samotný střet s vytouženým nepřítelem vás však minul. Kontaktoval vás totiž Alwarin. Miško podle všeho měl namířeno dál na jih do Burumguru, přístavního města, kde je prý soustředěn zbrojařský průmysl zásobující skřetí armády zde na severu. Alwarin vám sdělil podezření, že Miško cestuje za Vlčí maskou. Tudíž za Turgnelem a za jeho tajemným vlčím řádem, který je trnem v oku mnohým Kharovým generálům. Shodou okolností se Alwarin s Turgnelem dobře zná a zjevil vám tak kus skládačky, který pomalu, zdá se, začal nabývat jasných obrysů.

Turgnel společně s ostatními vlkodlaky poslední dobou údajně hodně škodí ve Štítových horách tamním důlmistrům a také se mu podařilo zabít jednoho hodnostáře, který spravoval většinu železných a uhelných dolů v této oblasti. To i časté přepadávání přepravců způsobilo, že se dodávky zpozdily a ceny zbraní a zbrojí stouply i kvůli nutnému ozbrojenému doprovodu, který musel být schopen odrazit vlkodlačí smečku. Miško Turgnela zná a společně s vámi se mu přeci před pár roky podařilo Turgnela zachránit ze spárů Merkima ovládaného Vlčí maskou. Únosce Beatrice může tedy chtít po Miškovi pomoc s Vlčím řádem. Kdo ví, jakou formu pomoci od Miška požaduje.

Alwarin je s Turgnelem v kontaktu a bylo potřeba, abyste se hnuli. Stínovým světem bylo potřeba cestovat opatrně a potichu, aby si vás nikdo nevšiml. Zároveň nějaký čas zabralo nalezení správné brány, kterou jste měli opustit stínový svět ve Štítových horách. Cestovali jste převážně světlou stranou světa stínů, i přesto jste nebyli připraveni o zajímavé zážitky a setkání s myšlenkovými bytostmi.

Alwarin se ukázal jako zajímavý společník. Vyprávěl vám o porážce Drika a chamtivosti Klevena a o moci kamene života, který sice propůjčuje věčný život a nebývalé možnosti, avšak bere si tuto půjčku i s úroky. Vyvolává v nositeli závislost a někdy až absurdní nedůvěru chovanou ke svým bližním. Kleven se tudíž kamene nevzdá, protože by to znamenalo jeho smrt. Bude s ním proto ještě horší domluva než před tím incidentem. Jedinou útěchou se zdá, že je pro Klevena stále nejpřednější ochrana přírody a její prospěch. A pokud to povede k vyčištění Lesa dávno mrtvých a Marellionu, bude to jenom dobře. Přesto ze slov Alwarina šly postřehnout stopy trpkosti ze ztráty jeho učitelky magie.

Také vám Alwarin prozradil, že se setkal se Vznešenými elfy, těmi, kteří přišli společně s Kharem Démonem v dávných časech z Modrého měsíce a přežili do dnešních dnů skryti před zraky všech. Prý se zde naskýtá možnost, že by se mohli vrátit na svou domovinu pomocí starého teleportačního zařízení, které kdysi sestrojil Khar za pomocí jejich magie. Jeden kus toho již zničeného zařízení našla Marantiel v bažinách na severozápad od Albirea. Ta teď prý studuje v Bílé pagodě přímo v Minkoru.

Alwarin byl překvapivě sdílný. Potvrdil vám také, že obavy z útoku Zyla na západě jsou oprávněné a že právě tento geniální drakočlověk stál nejspíše za vytvořením elfího Proroctví. Nyní mu již Poušť nebrání v postupu na jih a rychlost, s jakou na událost ve skalním městě zareagoval, jasně ukazuje jeho vinu na tom všem.

Alwarin se snažil Kawanovi vysvětlit, že chyba není ani tak v tom, že je Proroctví lživé, ale to, že tomuto faktu elfové přisoudili takový význam. I přesto, že jejich kroky vedla lež, nelze jim upřít činy, které byly skutečné a bohůmlibé. Moudrost a vhled do řádu věcí, kterého jako národ dosáhli, jasně hovoří v jejich prospěch. Jaká škoda, že ránu, kterou elfí národ utrpěl s kletbou Mtwonga a ellionského knížete v Bitvě pěti mečů, Proroctví nedokázalo vyléčit, pouze jim dalo možnost na ni zapomenout.

Alwarin chápe hoře, které se s elfím národem vleče od jejich první přislíbené pomoci Arvedanům, a v Kawanovi možná probudil naději sdělením, že existuje mnoho podobných jemu, co se bezcílně toulá Tarou a že se v poslední době děje něco zvláštního. A sice to, že se shlukují do větších skupin a znovu získávají jakousi národní identitu, integritu a společný cíl. Nejedná se prý pouze o pouštní elfy, ale i ty, co po Bitvě pěti mečů utekli do hor.

Také vám Alwarin přiblížil Drakolidi, Kharovy výtvory. Zmiňoval se o Kirbegovi sídlícím na Ostrově Albatrasů a jeho válečné flotile lodí, která již brzy vyhlásí otevřenou válku Sarindarským džunkám. Jediné štěstí, že se jeho pozornost obrací proti Umrlčímu království a ne ke Vnitřnímu moři, kde by mohl zcela zvrátit vývoj námořní bitvy mezi Keledorem a Plavenou, která se zdá být v současné chvíli trochu paralyzovaná táhnoucí se válkou s říší Asari Kasim. Minkor, zdá se, tento rok nebude čelit Plavenskému útoku, jak si někteří ještě před pár měsíci mysleli.

Ale zpět k Miškovi. Ve stínovém světě jste se dozvěděli, že se úvahy Alwarina shledali s pravdou. Miško skutečně cestoval až do Štítových hor a vydal se do jejich nitra hledajíc Vlčí masku. A tak jste se opět všichni shledali v jednom opuštěném skřetím dole v severní části tohoto vysokého pohoří. Psal se devátý den druhého aldenu měsíce rozkvetu. Stanuli jste před vchodem dolu, který se stal dočasným útočištěm části Turgelovi smečky.

Alwarin se dal s Turgnelem do řeči, zatímco jste se zdravili s Miškem. Přišel vám znavený tou cestou, kterou podnikl sám, ale věděli jste dobře, že za jeho stav nemůžou jen míle, které urazil. Vzpomínka na Beatrice, plány mocných a nejasnost jeho úlohy v tom všem zřejmě přispěla k jeho zbídačenému stavu.

V době, kdy jste přišli, se zdálo, že Miško skládá jakousi vlčí přísahu. Zdálo se, že se chce stát jejich členem, možná byl už unaven tím vším. Alwarin se jal vše vysvětlit a sdělit to, co ještě nebylo řečeno.

Kharovi generálové si přejí Turgnelovu smrt. Ta sama ale nic neznamená. A lovit vlkodlaky v horách je stejně hloupý nápad, jako věřit Kharovi. Proto tomu, kdo může za únos Beatrice, jde především o masku, která by vyřešila Kharovým nohsledům veškeré problémy s touhle chlupatou chátrou. Jenže, co vůbec je zač ta Vlčí maska? Pradávný artefakt, který, pokud si jej člověk nasadí, změní nositele ve vlkodlaka a který bude následně proklet Sedmnáctkou a hněvem Siarona? Alwarin společně s Turgnelem vám sdělili celý příběh této masky.

Na začátku byl totiž pouze jeden vlkodlak. Jeho jméno už odvál čas. Byl jedním z mnoha vězněných a mučených. Kharovi a jeho černokněžníkům se podařilo vypěstovat toto prokletí pouze u jednoho Arvedana, aniž by to neskončilo jeho smrtí a zároveň aby dosáhli kýženého výsledku. Další vlkodlaci již byly jeho potomci, přeneseně řečeno. A Vlčí maska nevznikla jinak, než uzamčením jeho duše. Proto má takovou moc. Ona duše posedne nositele, proto maska nelze sundat z tváře jejího nositele, leda by zaplatil tu nejvyšší cenu. Proto tehdy po zabití Merkima Turgnel pravil, že nebyla jiná možnost. Ale důvod, proč chtěl vůbec Turgnel masku získat nebylo proto, aby k sobě nalákal vlkodlaky, nebo aby ji získal dříve, než Démonovy nohsledi, i když i to se hodilo a pomohlo dobré věci. Pravým důvodem je duše ve Vlčí masce. Jejím vysvobozením totiž pomine i nesmrtelnost tohoto prokletí. Její vysvobození je lék na lykantropii.

Vysvobodit duši prvního z vlkodlaků však není úplně jednoduché. Masku totiž lze zničit jen za specifických okolností. Předně, musí mít svého nositele. V době, kdy se duše nachází v těle, je maska oslabena. K samotnému zničení oné masky je pak potřeba vytvořit specifické kouzlo, čehož se rád ujme Alwarin. Turgnel za tu dobu již stačil nasbírat mnoho potřebných indícií, které by měly pomoci takové zaklínadlo navrhnout. Chybí ještě poslední. A k té se dostal nepřítel, který zřejmě chtěl použít Miška k tomu, aby masku získal. Tuší totiž úmysl Turgnela. Věc se má totiž tak, že vlkodlaků na straně Khara je ještě mnoho na to, aby se mu hodilo, že bude maska zničena. Získání masky by pro něj bylo daleko lepší. Poslední potřebnou indícií ke zničení masky má být jistý krystal z Modrého měsíce. Přinesl ho s sebou Khar Démon a až později jej napadlo využít jeho potenciál a vliv fází jeho domovské planety na Asterionské magické pole a lidskou psychiku.

Zdá se ale, že Bohové všem lykantropům přejí. Možná nebude potřeba krást onen krystal z pravděpodobně nejstřeženějšího místa v Kharových državách, což by bylo zhola nemožné. Alwarinovi noví známí totiž pravděpodobně ten samý druh krystalu také vlastní. Je pro ně velmi důležitý, ale přeci jen pro ně Alwarin již něco vykonal a ještě si to nenechal splatit. Je ochoten použít tento dluh právě na Turgnelovu věc.

Co ale Miškova věc? Zničení Vlčí masky Beatrici moc nepomůže. Ba naopak. Alwarin vám ale přednesl smělý návrh. Zatím to nemůže zaručit, ale odhaduje, že by se mu snad mohlo podařit zničit masku i na dálku. Stojí to nejspíše za zvážení a poskytnutí pár dní času na to, aby to mohl potvrdit s větší jistotou. Pokud tím Alwarin nic nesleduje a vy opět nejste lapeni v jeho intrikách, musí se mu nechat, že se snaží oplatit vám vaše služby.

Příspěvek byl publikován v rubrice Družina, Hrdinové, Reporty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u V rukou milovaného loutkaře

  1. Przecza napsal:

    Dobre. dost se tesim. Pokud vse pujde, zmenime domenku na jitotu a dostane me se na Kharlist

Napsat komentář